När börjar jämställdhet?

Jag frågade den före detta verksamhetschefen för Kvinnojouren om vad hon tänkte var den mest effektiva politiken för ökad jämställdhet. Min förväntan var givetvis att hon skulle börja prata om ökat antal skyddsboenden, bättre kunskap om våld i nära relationer bland rådmän i domstolarna och annat som har med samhällets skydd att göra. Men  hon sade istället att vi bör arbeta för  individualiserad föräldraförsäkring och att på riktigt satsa på barnen och deras syn på könsnormer.

Imorgon är det internationella dagen mot kvinnovåld och Feministiskt Initiativ släppte i torsdags en rapport om det alarmerande behovet av skyddsboenden för våldsutsatta kvinnor. Den visar att kvinnojourerna tvingas avvisa sju av tio kvinnor per dag för att skyddsboende inte finns. Kvinnojourer i Sverige verkar under ständig press; både ekonomiskt, fysiskt och psykiskt. Inga pengar finns, inga lägenheter finns och kvinnorna och deras barn mår ofta fruktansvärt dåligt.

Och ska man som kvinna som upplevt upprepade hot, kränkningar och våld från den person man en gång älskat tvingas utstå att leva gömd? Ansvaret måste väl ändå ligga på att rättsväsendet tar ansvar för att män som hotat, kränkt och slagit aldrig mer kan hota, kränka eller slå sin partner? Därför är det positivt att regeringen utsett en nationell samordnare med eget kansli som har befogenheter att arbeta med frågan. Förhoppningen är att hon har både budget och mandat för att påverka till att kvinnor som blivit hotade, kränkta eller utsatta för våld ska kunna leva resten av sin liv i frihet och utan rädsla.

Fria kvinnor ger nämligen också fria barn!

3 responses on “När börjar jämställdhet?

 1. Bo Grahn

  Våld i nära relationer förekommer oavsett kön och sexuell läggning. Mot den bakgrunden så borde detta inte bara vara en kvinnofråga men tyvärr har den kapats av vänster feminister.

  1. Anna Ardin

   våld i nära relationer är alltid ett problem, det är viktigt att synliggöra att det finns mycket skit som pågår i de hem som borde vara trygga. det är ett enormt individuellt problem för varje person som slår och blir slagen, men man får inte med detta försöka osynliggöra den struktur som säger att män slår, och att män slår för att döda – i extremt mycket högre utsträckning än kvinnor. det tror jag beror på hur vi uppfostrar pojkar, att vi lär dem som fötts med manligt kön att de bör vara mer våldsamma än de som fötts med kvinnligt kön. vad tror du att det beror på?

 2. Bo

  När jag här skriver att jag tycker att våld i nära relationer skall ses oberoende av kön och sexuell läggning så censureras jag bort. Är det inte märkligt så säg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>